Priprema auta za zimu

Akumulator i elektronika
Stalno korišćenje brisača, svetala i grejača čini veliki deo opterećenja akumulatora. Redovna vožnja noću i vaš akumulator može da prestane da daje znake života. Učinite mu uslugu i iskljućite grejače što pre vam uslovi za to dozvole i trudite se da vozite auto i danju kako bi ste dali priliku alternatoru da dopuni akumulator. Akumulator retko traje duže od pet godina, tako da zamena na vreme može biti pun pogodak. To vam može sačuvati par sati od stajanja pokraj puta i čekanja na pomoć. Vrlo važna stvar koju bi svi vozači trebalo da znaju jeste da prilikom paljenja automobila isključe sve potrošače struje(svetla, brisače, grejače, klimu...).


Anti friz
Anti friz je osnova svega. Većina novih automobila dolazi fabrički sa 50-50 mešavinom destilovane vode i anti friza. To bi trebalo da je sasvim dovoljno za naše prilike, ali nije loše za svaki slučaj proveriti sa vašim serviserom tačku mržnjenja rashladne tečnosti. Zamrznuta rashladna tečnost može uništiti blok motora i isterati vam sve pare iz džepa za popravku najskupljeg dela. U zimskim uslovima prilično je bitno da prilikom startovanja ostavite auto da radi na leru određeno vreme, kako bi se svi delovi motora zagrejali. A to će vam pomoći i da odmaglite prozore ako su zamagljeni.


Gume
Zakonski, vaše gume moraju imati šaru dubine najmanje 1mm, ali je preporuka da u toku zime to bude bar 3 mm. Što dublja šara to je bolja stabilnost. Ukoliko su vam gume izlizanem razmislite i o setu zimskih guma koje mnogo bolje prijanjaju za podlogu na snežnim uslovima od svesezonskih guma. Proverite pritisak u gumama  bar dva puta mesečno. Prevelik ili premali pritisak može uticati na upravljivost vozilom. Na svakih 5 stepeni celzijusa nižoj temperaturi, pritisak u gumama opada. Ako ste u prilici možete ih napumpati i azotom.

Ostalo
Druge stvari koje bi trebalo proveriti:
Svetla: proverite da vam rade svetla punim sjajem, uključujući tu i proveru maglenki. Zamenite sijalice ukoliko je to potrebno.
Kočnice: kočnice i svi njeni delovi ne smeju da imaju rđu, niti da škripe kad su u upotrebi.
Održavajte vetrobransko staklo, retrovizore i tablice čistim i nosite strugač leda.
Proverite brisače i da li im je potrebna zamena.
Proverite nivo ulja u kočnicama, a ukoliko je ptorebno zamenite i ulje i filter ulja.
Potrudite se da vam rezervoar bude što puniji, jer tako smanjujete mogućnost da dođe do kondenzacije goriva a onda i do zaleđivanja.
Proverite izduvni sistem. Zimi se vozi sa zatvorenim prozorima pa bilo kakav problem sa izduvnim sistemom može biti opasan.(autoshowsrbija.info)