Prednosti zimskih guma

zimske gume
Za protekle dve decenije industrija pneumatika je toliko napredovala, da su zimske gume postale upotrebljive tokom cele godine. Postale su čak i tiše od letnjih guma. Konkurencija je učinila svoje. Kvalitet pneumatika se toliko poboljšao da su prošle godine neki proizvođači ponudili zimske gume sa kojima je potpuno bezbedno juriti i preko 240 km/h.
Osnovna razlika između letnjih i zimskih guma je u "šarama", tj. lamelama, kojih ima pet puta više nego na letnjem pneumatiku. Bitna razlika je i u "smeši" gume, koja je osetno mekša kod zimske gume, a takođe postoji velika razlika i u "kosturu" gume, koji se pravi od različitih kompozitnih materijala. Najveća prednost zimske gume je, nije potrebno napomenuti, na snegu. Međutim, podatak da zimske gume imaju četiri puta bolji kontakt sa snežnom podlogom je više nego iznenađujući.
Ako je temperatura ispod -5°C, zimske gume na testovima daju bolje rezultate od letnjih guma. Naime, mekša smeša na niskim temperaturama dolazi još više do izražaja. Što se tiče leda, letnji pneumatici tu nemaju šta da traže, pa ukoliko ste prošle zime doživeli okretanje na ledu zato što su naši vredni putari "besprekorno" očistili kolovoz, možda je mudrije da ove zime ipak montirate zimske gume.(Automarket)